Άλλα λέει ο Κοντοζαμάνης, άλλα έλεγαν Πέτσας-Κικίλιας! Ας αποφασίσουν

Περισσότερες από 3.100 κλίνες για ήπια και μέτρια περιστατικά και 215 ΜΕΘ είναι διαθέσιμες αυτη τη στιγμή στο εθνικό σύστημα υγείας, σύμφωνα με τα όσα είπε το απόγευμα στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Θοδωρή Λαπαναϊτη στο in.gr, λίγες μόλις μέρες νωρίτερα, την Πέμπτη 26 Μαρτίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνιζε ότι “σήμερα ο συνολικός αριθμός ΜΕΘ φτάνει τις 813, εκ των οποίων 695 δημόσιες και 118 ιδιωτικές. Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί για την απλή νοσηλεία ασθενών με κοροναϊό είναι μέχρι σήμερα 2158″.

Μάλιστα ο Στ. Πέτσας είχε αντιπαραβάλει τα στοιχεία αυτά σε σχέση με την προ δύο μηνών κατάσταση στο ΕΣΥ όπου υπήρχαν 565 κλίνες ΜΕΘ χωρίς διαθεσιμότητα για πιθανά περιστατικά κοροναϊού Covid-19, προκειμένου να τεκμηριώσει την κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι έχουν αυξηθεί οι κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό.

Τη περασμένη Δευτέρα 23 Μαρτίου ο Β.Κικίλιας στην διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης είχε πει ότι «πριν 2 μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ, εμείς προσθέσαμε 80 από τον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα έχουμε 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ. Έχουμε προσθέσει κλίνες από τα στρατιωτικά νοσοκομεία και ολόκληρο το ΝΙΜΙΤΣ. Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί είναι μέχρι σήμερα 2158. Οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται με βάση τις ανάγκες».

Όπως διαπιστώνουμε τα στοιχεία του κ. Κικίλια και του κ. Πέτσα τρεις μέρες μετά συμπίπτουν ως προς τον αριθμό των ΜΕΘ και ΜΑΦ (που μπορούν να μετατραπούν σε ΜΕΘ) και δημιούργησαν την εντύπωση υπό τον έλεγχο του δημόσιου συστήματος Υγείας η χώρα διαθέτει σήμερα πάνω από 800 κλίνες ΜΕΘ για τις ανάγκες της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ωστόσο όπως φαίνεται από τα λεγόμενα του κ. Κοντοζαμάνη τελικά από τις 813 κλίνες ΜΕΘ, διαθέσιμες για την ανάγκες της πανδημίας, αυτή τη στιγμή είναι μόλις οι 215.

Οι γιατροί ζητάνε 2000 ΜΕΘ και 1500 ΜΑΦ πριν από την πανδημία

Ο αριθμός αυτός ανησυχητικά μικρός και με δεδομένο άλλωστε ότι οι Νοσοκομειακοί Γιατροί πολύ πριν την πανδημία απαιτούσαν για να αντιστραφεί η τραγικά μικρή αναλογία κλινών ΜΕΘ με βάση τον πληθυσμό στην Ελλάδα να ανοίξουν συνολικά 3500 κλίνες (2000 ΜΕΘ και 1500 ΜΑΦ).

Η Ελλάδα είναι η τρίτη από το τέλος χώρα της ΕΕ με τη χειρότερη αναλογία αριθμού ΜΕΘ σε σχέση με τον πληθυσμό της. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ η Ελλάδα διαθέτει μόλις 6 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους!

Μάλιστα και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει την ανάγκη να ανοίξουν τώρα και να λειτουργήσουν 2000 ΜΕΘ.

Η σημερινή αποκάλυψη του Βασίλη Κοντοζαμάνη για τις διαθέσιμες για τον κοροναϊό ΜΕΘ δίνει και μια εξήγηση γιατί η ΟΕΝΓΕ κατήγγειλε με ιδιαίτερη σφοδρότητα και οξύτητα το αφήγημα της κυβέρνησης περί «επιχειρησιακής ετοιμότητας» του ΕΣΥ μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε πριν μια εβδομάδα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Το ορόσημο του Απριλίου και το 5% των κρουσμάτων που χρειάζεται ΜΕΘ

Οι 215 διαθέσιμες τούτη την ώρα κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό φαντάζουν σταγόνα στον ωκεανό ιδίως από τη στιγμή που τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη, προεξάρχοντος των καθ’ ύλην αρμόδιων υπουργών Βασίλη Κικίλια και Νίκου Χαρδαλιά ορίζουν τα μέσα Απριλίου ως ορόσημο για τυχόν έξαρση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Κυριακής, ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε1156 ενώ 69 ασθενείς είναι διασωληνομένοι σε ΜΕΘ.

Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα πάντα με την επίσημη ενημέρωση των Αρχών βρισκόμαστε προς ώρας στο «καλό σενάριο» σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, πόσο επαρκούν οι 215 κλίνες ΜΕΘ αν υπάρξει μια ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες;

Το χειρότερο από όλα είναι πως αν δεν υπάρξει επίταξη του ιδιωτικού τομέα όπως ζητούν οι πάντες, είναι πιθανόν να παρατηρηθεί το εξής φαινόμενο σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων κοροναϊού και αυξημένων αναγκών για διαθέσιμες ΜΕΘ: όσοι ασθενείς δεν είναι προσβεβλημένοι από τον Covid-19 και έχουν ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ να ωθούνται σε ιδιωτικές μονάδες εντατικής θεραπείας, με το κράτος να καταβάλει διπλάσιο από το μέχρι πρότινος μίσθωμα στα ιδιωτικά νοσοκομεία με βάση την τελευταία ΠΝΠ, προκειμένου να εξευρεθούν δημόσιες ΜΕΘ για την ανάγκη της πανδημίας.