Άκαρπη η τριμερής, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στις τράπεζες – Προθεσμία τριών μηνών για να γλυτώσετε πρόστιμα για ανακριβή δήλωση επιφάνειας ακινήτου – Δύσκολη η απαγόρευση του Airbnb

Χωρίς συγκλίσεις και κοινή απόφαση ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το θέμα των απολύσεων των 24 υπαλλήλων της Τράπεζας Πειραιώς, με τις οποίες παραβιάστηκε το εργασιακό status quo που ισχύει από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και το οποίο δεν περιλαμβάνει τον όρο «απόλυση».

Κατά τη συνάντηση η διοίκηση της Τράπεζας, όχι μόνο επέμενε στην απόλυση των 24, αλλά άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και για άλλους 120 εργαζόμενους. Παράλληλα, απέρριψε κάθε μεσολαβητική προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας.

Άκαρπη η τριμερής, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στις τράπεζες

Απαντούν με κινητοποιήσεις

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ (Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας), Σταύρος Κούκος, διαβεβαίωσε μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης, πως θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, προκειμένου να μη μείνει ούτε ένας εργαζόμενος χωρίς δουλειά, μέσα στην περίοδο των εορτών.

Σε κάθε περίπτωση, η ΟΤΟΕ θα συνεδριάσει αύριο (Πέμπτη) για να εξετάσει τις εξελίξεις και να λάβει αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι τραπεζοϋπάλληλοι διαδήλωσαν επί της οδού Σταδίου, ενώ ήταν υψηλά τα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων που συμμετείχαν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΟΤΟΕ.

Σκουρλέτης: Ενωτικός αγώνας για την ανάκληση των απολύσεων

Την αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα των τραπεζοϋπαλλήλων της χώρας για την ακύρωση των 24 απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς, εξέφρασε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, απευθύνοντας χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, δήλωσε μεταξύ άλλων πως οι 24 απολύσεις είναι «η κορυφή του παγόβουνου» μιας «αντεργατικής πολιτικής και μιας αντίληψης που θέλει αναλώσιμους τους εργαζόμενους».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, αυτή «είναι η αρχή… το πεδίο εφαρμογής αυτής της αντίληψης ξεκινάει σήμερα από τις τράπεζες. Αλλά έπονται οι ΔΕΚΟ, έπεται η ΔΕΗ, έπεται η ΕΥΔΑΠ. Πιστεύουν σε ένα διαφορετικό κόσμο που επιφυλάσσει ένα διαφορετικό ρόλο στον εργαζόμενο. Που τον θέλει χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς τη συλλογική δύναμη. Τον θέλει μόνο του απέναντι στον εργοδότη, είτε αυτός είναι το κράτος, είτε ιδιώτης. Αυτή είναι η αντίληψή τους για το πώς θέλουν να μετατρέψουν την κοινωνία, πως βλέπουν τον ρόλο των εργαζομένων».

«Η απάντηση πρέπει να είναι ο ενωτικός αγώνας», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, προσθέτοντας τα εξής: «Δεν πρέπει να περάσουν αυτές οι απολύσεις. Θεωρώ ότι ο αγώνας σας μπορεί να οδηγήσει στην ματαίωσή τους. Να ξέρετε ότι η συντονισμένη πάλη των πολιτικών δυνάμεων που θέλουν έναν διαφορετικό ρόλο για τους εργαζόμενους, που δίνουν δικαιώματα στους εργαζόμενους, που αναγνωρίζουν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο, μπορεί να πετύχει πολλά. Στο χέρι μας είναι να το αποδείξουμε».

 

Προθεσμία τριών μηνών για να γλυτώσετε πρόστιμα για ανακριβή δήλωση επιφάνειας ακινήτου

Ακίνητα - φωτογραφία αρχείου

Οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν στις δημοτικές υπηρεσίες έως τις 31 Μαρτίου 2020 και να διορθώσουν τα τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών και επαγγελματικών χώρων τους, χωρίς πρόστιμα ή προσαυξήσεις για τη μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης.

Προθεσμία έως τις 31 Μαρτίου για να διορθωθούν χωρίς πρόστιμα, λάθη στη δηλωμένη στους δήμους επιφάνεια ακινήτου δίνει διάταξη που πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε χθες, Τετάρτη.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 51 παράγραφος 2 του πολυνομοσχεδίου «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε από τη Βουλή, οι δημότες μπορούν να απευθυνθούν στις δημοτικές υπηρεσίες έως τις 31 Μαρτίου 2020 και να διορθώσουν τα τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών και επαγγελματικών χώρων τους, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις για τη μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης.

Η ρύθμιση αυτή απαλλάσσει για φέτος αλλά και αναδρομικά από τότε που δηλώθηκαν πρώτη φορά λάθος τα τετραγωνικά του ακινήτου κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους δήμους της χώρας, ήτοι τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ΤΑΠ και δημοτικό φόρο, ενώ αφορά κάθε είδους ακίνητα, δηλαδή κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

Ακόμη και αν οι ιδιοκτήτες δεν ενδιαφερθούν να αλλάξουν τα τετραγωνικά των ακινήτων στους δήμους, είναι προγραμματισμένο οι ίδιοι οι ΟΤΑ να κάνουν διασταύρωση των μητρώων τους με αυτό του Ε9 που διατηρεί η ΑΑΔΕ και να αναπροσαρμόσουν ανάλογα τις χρεώσεις τους για τα δημοτικά τέλη και τις υπόλοιπες επιβαρύνεις για τα ακίνητα.

Μεγαλύτερες χρεώσεις από 1η Γενάρη

Μπορεί μεν με την διάταξη αυτή να γλυτώνει το πρόστιμο της ανακριβούς δήλωσης αλλά αν μετά την διόρθωση το ακίνητο είναι μεγαλύτερο δεν γλυτώνει την επιπλέον χρεώσεις οι οποίες ξεκινούν κανονικά από 1/1/2020.

Αυτό σημαίνει ότι αν ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου δηλώσει κάποια τετραγωνικά περισσότερα στο ακίνητο του θα γλυτώσει με ένα ποσό από 100 έως και 250 αλλά η κατοικία του η ο επαγγελματικός χώρος του θα έχει περισσότερες υποχρεώσεις και προς την εφορία και προς τον δήμο.

Ειδικότερα θα πρέπει να εφεξής να πληρώνει παγίως μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ ενώ ανάλογα μεγαλύτεροι θα είναι και οι υπόλοιποι 22 φόροι που βαρύνουν το ακίνητο συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν την μεταβίβαση δωρεά και γονική παροχή.

 

Δύσκολη η απαγόρευση του Airbnb

Αντιφατικές αποφάσεις εξέδωσαν δύο δικαστήρια στη χώρα μας, στα οποία προσέφυγαν ιδιοκτήτες ακινήτων που αντιδρούν στη νέα μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων σπιτιών μέσω Airbnb, καταδεικνύοντας την έλλειψη σαφούς ρυθμιστικού πλαισίου καθώς η Ελλάδα αιφνιδιάστηκε, όπως στην αρχή και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από αυτήν την εισβολή.

Το «όχι» στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικίας στην καρδιά της Αθήνας, είπε το Πρωτοδικείο Αθηνών, απορρίπτοντας την αγωγή τους με την οποία στρέφονταν εναντίον άλλης ιδιοκτήτριας διαμερίσματος που εκμεταλλευόταν το ακίνητό της μέσω Airbnb.

Η εν λόγω δικαστική απόφαση δείχνει την έλλειψη σαφούς ρυθμιστικού πλαισίου στην αγορά τουριστικών μισθώσεων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Από τις αποφάσεις -τις πρώτες στην Ελλάδα- καθίσταται σαφές ότι είναι δύσκολη η πλήρης απαγόρευση των τουριστικών μισθώσεων, παρά μόνο σε περιπτώσεις που κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητώς από τον κανονισμό της πολυκατοικίας.

Συνεχίζει…

Ετσι η ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στο Πεδίον του Αρεως μετά την απόρριψη της αγωγής των υπολοίπων 12 ιδιοκτητών θα συνεχίσει τη μίσθωση του ακινήτου της μέσω Airbnb.

Οι ενάγοντες υποστήριζαν ότι η πολυκατοικία τους έχει γίνει ξενοδοχείο, υπήρχε μεγάλο αίσθημα ανασφάλειας, συνεχείς οχλήσεις κατά τις ώρες κοινής ησυχίας και ολονύκτια πάρτι από τους επισκέπτες, δεκάδες τηλεφωνήματα προς την ιδιοκτήτρια για να επιληφθεί των προβλημάτων, χωρίς όμως ανταπόκριση, ακόμα και βλάβες στον ανελκυστήρα λόγω της επιβάρυνσής του με ανθρώπους και αποσκευές.

Ετσι η διαχειρίστρια της πολυκατοικίας επικαλέστηκε τον κανονισμό του οικήματος για να ζητήσει την απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Ο εν λόγω κανονισμός αναφέρει πως ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να χρησιμοποιεί το ακίνητό του όπως επιθυμεί, αρκεί να μην παρενοχλούνται τα δικαιώματα των υπόλοιπων ιδιοκτητών και να μην απειλείται η ασφάλεια, η υγιεινή, η στερεότητα και η ευπρέπεια του κτιρίου και όσων κατοικούν σε αυτό.

Ωστόσο, όπως διαπίστωσε το Πρωτοδικείο Αθηνών, η πραγματικότητα, τουλάχιστον με βάση τη σχετική απόφαση, είναι αρκετά διαφορετική.

Κατ’ αρχάς, η εν λόγω ιδιοκτήτρια είχε επισημάνει στην αγγελία της ότι απαγορεύονται οι εκδηλώσεις και τα πάρτι σε ώρες κοινής ησυχίας (υπήρχε μάλιστα και σαφής αναγραφή των ωρών αυτών, ώστε να είναι ενήμεροι οι επισκέπτες), ενώ παράλληλα πληροφόρησε τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες/ενοίκους ότι μπορούν να επικοινωνούν με συγκεκριμένο τηλεφωνικό αριθμό (κινητό) εκπροσώπου της εταιρείας διαχείρισης του διαμερίσματος σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Οπως παρατηρήθηκε, υπήρξε μόλις μία όχληση για την πραγματοποίηση πάρτι στο συγκεκριμένο διαμέρισμα ώρες κοινής ησυχίας, επρόκειτο δηλαδή για ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Απαγορευτικό

Αντίθετα, λίγες μέρες νωρίτερα το Μονομελές Πρωτοδικείο Ναυπλίου δέχτηκε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των υπολοίπων ενοίκων μιας πολυκατοικίας και καλεί την ιδιοκτήτρια που μισθώνει το σπίτι της με Airbnb «να μην επαναλάβει στο μέλλον την επαγγελματική χρήση, ως τουριστικού καταλύματος, και να περιοριστεί στη χρήση αυτής ως κατοικίας».

Σύμφωνα πάντα με την απόφαση, εάν η ιδιοκτήτρια δεν συμμορφωθεί απειλείται με προσωπική κράτηση ενός μηνός και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση του διατακτικού της απόφασης.

Μάλιστα ήδη με την κατάθεση της αίτησης είχε εκδοθεί προσωρινή διαταγή που απαγόρευε στη γυναίκα να εκμισθώνει το διαμέρισμά της μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb) μέχρι τη συζήτηση της κύριας αιτήσεως.