Άθλιες συνθήκες διαβίωσης για εκατοντάδες ανθρώπους σε «δομή-φυλακή» στις Σέρρες. Έκκληση για εισαγγελική παρέμβαση – «Νόμος και τάξη» στο Βοτανικό με ξυλοδαρμό…

Άθλιες συνθήκες διαβίωσης για εκατοντάδες ανθρώπους σε «δομή – φυλακή» στις Σέρρες – Έκκληση για εισαγγελική παρέμβαση

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Σερρών στους Πρόσφυγες ζητούν από τους εισαγγελείς των Σερρών να επέμβουν κατά παντός υπευθύνου για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες είναι υποχρεωμένοι να ζουν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσα τους δεκάδες μωρά και ασυνόδευτοι ανήλικοι, στο κλειστό κέντρο του Δήμου Σιντικής. Απαιτούν να γίνει άμεση μετεγκατάσταση των ανθρώπων σε ασφαλείς και υγιεινούς χώρους διαμονής σε αστικά κέντρα με διανομή μέσων ατομικής προστασίας, παροχή πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Σε απελπιστικές συνθήκες αναγκάζονται να επιβιώσουν οι περίπου 600 πρόσφυγες και μετανάστες στο κλειστό κέντρο του Δήμου Σιντικής στην περιοχή Κλειδί. Ανάμεσα τους βρίσκονται έγκυες γυναίκες, δεκάδες μωρά και ασυνόδευτοι ανήλικοι και ηλικιωμένοι άνθρωποι. Ενδεικτικά είναι τα όσα έχει αναφέρει σε επιστολή του ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Προμαχώνα του Δήμου Σιντικής, Λεωνίδας Σπύρου, στους βουλευτές Σερρών και τον δήμαρχο Σιντικής, «Ο χώρος που επιλέχτηκε είναι από κάθε άποψη ακατάλληλος  πάνω σε ένα χείμαρρο, λίγα μέτρα από την κοίτη του πόταμου Στρυμόνα, οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές για την εποχή, ο κίνδυνος από μια επικείμενη νεροποντή είναι μεγάλος γεννάται ένα μεγάλο ανθρωπιστικό ζήτημα. Κι όλα αυτά σε σκηνές των 10 ατόμων, στο δάπεδο των οποίων έχουν τοποθετηθεί απλώς ξύλινες παλέτες και πάνω τους ένα φελιζόλ για στρώμα».

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Σερρών στους Πρόσφυγες ζητά την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών αλλά και τη μεταφορά των έγκλειστων ανθρώπων σε ασφαλείς και υγιεινούς χώρους διαμονής σε αστικά κέντρα με διανομή μέσων ατομικής προστασίας, παροχή πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής:

«Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες της απάνθρωπης δομής που έχει δημιουργηθεί στη θέση “Κλειδί”, στην οποία διαβιούν 600 πρόσφυγες, μωρομάνες, έγκυες γυναίκες, άντρες, παιδιά και ηλικιωμένοι, ανάμεσα τους και ασυνόδευτα παιδιά. Η επικίνδυνη τοποθεσία (κίνδυνος του ρέματος λόγω έντονων βροχοπτώσεων σύμφωνα με τον  Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σιδηροκάστρου) σε συνδυασμό με τις σκηνές και τις καιρικές συνθήκες του τελευταίου διαστήματος αποτελούν θανάσιμη απειλή για τους πρόσφυγες της δομής.

Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί και για τους χειρότερους εγκληματίες και απολαμβάνουν σχετικά ανθρώπινες συνθήκες στις φυλακές. Οι κατατρεγμένοι πρόσφυγες από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την φτώχεια έχουν καταδικαστεί σε θάνατο, όχι μόνον από τον κορονοϊό αλλά και από το κρύο, την πείνα και την μόλυνση από τα σκουπίδια που έχουν συσσωρευτεί στην περιοχή της δομής στο Κλειδί.

Καλούμε τους εισαγγελείς των Σερρών να επέμβουν κατά παντός υπευθύνου, για να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Να γίνει άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων σε ασφαλείς και υγιεινούς χώρους διαμονής σε αστικά κέντρα με διανομή μέσων ατομικής προστασίας, παροχή πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Σερρών για τους Πρόσφυγες ανταποκρινόμενη στη θετική πρωτοβουλία της συμπολίτισσας μας κας Αθηνάς, καλεί τους Σερραίους και τις Σερραίες, όπως το έκαναν στο παρελθόν, να συνεισφέρουν ο, τι μπορούν από ρούχα, παπούτσια και κλινοσκεπάσματα.

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για παντελόνια, μπλούζες, εσώρουχα, μπουφάν, σκούφους και κουβέρτες. Ιδιαίτερα για τα μωρά και τα μικρά παιδιά χρειάζονται πάνες, παπουτσάκια, καρότσια και παιχνίδια.

Η συλλογή των ειδών ανάγκης γίνεται στην οδό Αθανασίου Αργυρού & Φιλίππου γωνία (ισόγειο). Χτυπάμε το θυροτηλέφωνο με το όνομα ΑΘΗΝΑ για να γίνει η παραλαβή.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

κα Αθηνά 6978991791

Επιτροπή Αλληλεγγύης Σερρών για τους Πρόσφυγες 6977293604».

«Να μην γίνει τάφος κανενός η δομή – φυλακή»

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στις Σέρρες, Μαρία Ιωαννίδου, επισκέφθηκε προ ημερών το κέντρο κράτησης και δήλωσε πως «είναι λίγο να χρησιμοποιηθεί η λέξη απανθρωπιά και να περιγράψουμε το πώς ζουν  και επιβιώνουν οι πρόσφυγες εκεί». Η Λαική Συσπείρωση τονίζει σε ανακοίνωση της πως δεν θα αφήσει τη δομή – φυλακή να γίνει τάφος των ανθρώπων. Απαιτούν τον απεγκλωβισμό τους, την πλήρη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας, χωρίς αποκλεισμούς και την επίσπευση των διαδικασιών ασύλου για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων-μεταναστών προς τις χώρες προορισμού τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης:

Οι συνθήκες διαβίωσης είναι τραγικές μέσα στις σκηνές, χωρίς θέρμανση με ένα υποτυπώδες στρώμα ώστε να μην κάθονται ή κοιμούνται στο  έδαφος. Να σημειώσουμε δε ότι το τελευταίο τετραήμερο στην Περιφερική Ενότητα Σερρών βρέχει συνεχώς  με αποτέλεσμα όλη η περιοχή στην θέση Κλειδί να έχει γεμίσει με λάσπες, ενώ σε ορισμένες περιοχές της Σιντικής είχε και χιονόπτωση.

Από την πρώτη στιγμή, η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σιντικής ήταν ενάντια στην δημιουργία της δομής  και τόνιζε ότι η συγκεκριμένη δομή είναι ακατάλληλη για φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών και επικίνδυνη για την υγεία τους.  Επίσης ανάμεσα στου 597 μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στην δομή, υπάρχουν και πάρα πολλά παιδιά, ηλικίας μέχρι 16 χρονών αλλά και μωρομάνες, έγκυες γυναίκες.

Τη στιγμή που όλη η ελληνική κοινωνία βιώνει τα έκτακτα μέτρα του περιορισμού των μετακινήσεων λόγω του κορονοϊού, η  κυβέρνηση της ΝΔ, ψήφισε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με κατεπείγουσες διαδικασίες για να δημιουργηθούν νέα κέντρα-φυλακές (όπως της Σιντικής) στα νησιά του Β. Αιγαίου. Φαίνεται πως η αστική τάξη είναι αποφασισμένη να προωθήσει τα σχέδιά της «βρέξει-  χιονίσει».

Είναι επικίνδυνες οι εξελίξεις τόσο με τη στάση που κρατάει η Κυβέρνηση στο θέμα του προσφυγικού συνεχίζοντας να υπερασπίζεται τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, όσο και τα μέτρα που δεν λαμβάνει για την προστασία των ανθρώπων που είναι σε κάθε δομή.

Αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι, πρέπει να κοιτάξουμε το πρόβλημα κατάματα. Να μην σωπάσει κανείς. Τώρα πρέπει όλη η τοπική κοινωνία να δείξει την αλληλεγγύη της  μέσα από συλλόγους και σωματεία για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες – μετανάστες. Έφυγαν από τις πατρίδες τους για να γλιτώσουν τις βόμβες, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, για να ζήσουν τραγικές στιγμές στην Ελλάδα και τον ακριτικό Δήμο μας.  Αυτή η δομή-φυλακή να μην αφήσουμε να γίνει τάφος κανενός.

Απαιτούμε τώρα

Τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων & μεταναστών από τη φυλακή αυτή ιεραρχώντας στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.

Να επισπευστούν οι διαδικασίες ασύλου για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων-μεταναστών προς τις χώρες προορισμού τους.

Δημιουργία ιατρείου, εξοπλισμένο και στελεχωμένο με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για όλη τη δομή. Να πραγματοποιηθούν έγκαιρα τεστ για τον κορονοϊό σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης, όπως συχνή απολύμανση των χώρων, εξασφάλιση καθαρού και ζεστού νερού, δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής, αποφυγή συνθηκών συνωστισμού.

Να υπάρχει πλήρης πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, χωρίς αποκλεισμούς.

Να στηριχθεί άμεσα το Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Σιδηροκάστρου με προσωπικό και εξοπλισμό για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού λόγω της πανδημίας κορωνοϊού.

Να θεσπιστούν γρήγορες και σύμφωνες με τη Συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου για εκείνους που θέλουν να παραμείνουν στη χώρα μας, να καταργηθούν οι διατάξεις που υπονομεύουν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και που διαδοχικά ψηφίζουν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ.

 

 

«Νόμος και τάξη» στο Βοτανικό με ξυλοδαρμό μετανάστη από αστυνομικούς

«Νόμος και τάξη» στο Βοτανικό με ξυλοδαρμό μετανάστη από αστυνομικούς

Φαίνεται πως οι καταγγελίες για αστυνομική βία με πρόσχημα την καραντίνα δεν έχουν τελειωμό καθώς στις πάμπολλες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για αστυνομική αυθαιρεσία κατά κυρίως ευάλωτων ανθρώπων όπως αστέγων και μεταναστών, ήρθε να προστεθεί άλλη μία εναντίον ενός μετανάστη, μαθητή του Κυριακάτικου σχολείου μεταναστών. Ο νεαρός άνδρας κυκλοφορούσε έχοντας όλα τα δικαιολογητικά που να βεβαιώνουν την έξοδό του, ωστόσο σύμφωνα με την καταγγελία οι αστυνομικοί τον χτύπησαν, τον ανάγκασαν να γδυθεί και του έσκισαν τη βεβαίωση αίτησης παροχής ασύλου που είχε μαζί του.

Μια ακόμα βαριά καταγγελία προστίθεται στην μακρά λίστα όσων έχουν πραγματοποιηθεί και έχουν ως θέμα την αστυνομική αυθαιρεσία. Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία, ένας μετανάστης από το Πακιστάν, μαθητής του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, βρέθηκε να περπατά στον δρόμο, και συγκεκριμένα στην οδό Αμφιπόλεως στο Βοτανικό με κατεύθυνση το σταθμό Ρουφ του προαστιακού.

Δύο μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ που τον εντόπισαν, τον σταμάτησαν και τον ρώτησαν πού μένει και πού πάει. Εκείνος τους έδειξε το χειρόγραφο χαρτί που βεβαιώνει την έξοδο για σωματική άσκηση και εκείνοι του ζήτησαν άδεια παραμονής. Όταν τους έδειξε τη βεβαίωση αίτησης, καθώς όπως σημειώνει η καταγγελία, περιμένει τα χαρτιά του τον επόμενο μήνα, οι αστυνομικοί του την έσκισαν και του φώναξαν ότι αυτό το χαρτί δεν είναι έγκυρο.

Στη συνέχεια τον έσπρωξαν, τον χτύπησαν, ένας εξ αυτών τον έφτυσε, ενώ ένας τρίτος έβγαλε και το υπηρεσιακό του όπλο. Ο τέταρτος φαίνεται να πρόσεχε μη τυχόν και υπάρχουν μάρτυρες στο περιστατικό καθώς η καταγγελία αναφέρει ότι «κοιτούσε γύρω».

Όταν το τηλέφωνο του νεαρού μετανάστη χτύπησε και οι αστυνομικοί είδαν ότι πρόκειται για κλήση από κοπέλα, ξεκίνησαν να τον ειρωνεύονται λέγοντάς του χαρακτηριστικά, «Έχεις κάνα ραντεβού;» και «Σε ψάχνει η γκομενίτσα σου;».

Επιπροσθέτως του κατέβασαν το παντελόνι, τον ανάγκασαν να βγάλει παπούτσια και κάλτσες ενώ έλεγξαν ακόμα και το εσώρουχό του, με την πρόφαση ότι κάνουν έλεγχο για ναρκωτικά. Παράλληλα τον απειλούσαν ότι εφόσον δεν έχει χαρτιά, θα τον κλείσουν μέσα. Όταν είδαν ότι δεν τους απαντούσε παρά μόνο ζητούσε δικηγόρο, τον χτύπησαν ειρωνεύοντας τον και λέγοντάς του αν σκοπεύει να βάλει και τα κλάματα.

Τέλος συνέχισαν την ειρωνεΙα φωτογραφίζοντας τα χαρτιά του και λέγοντάς του ότι αποκλείεται να είχε γράψει ο ίδιος το χαρτί της μετακίνησης καθώς δεν είναι δυνατόν να ξέρει να γράφει τόσο καλά, ενώ τον απείλησαν ότι θα στείλουν τις φωτογραφίες από τα χαρτιά του παντού και παράλληλα θα τον παρακολουθούν σε κάθε του κίνηση.