Άδειες Καρέκλες: Κίνημα σε πάνω από 50 κεντρικές πλατείες σε όλη την Ελλάδα – Μητσοτάκης για εστίαση: Περισσότερα τραπέζια έξω

Κλειστό κατάστημα λόγω κορονοϊού

Ραντεβού σε κεντρικές πλατείες όλη την Ελλάδα ο κλάδος της εστίασης μέσω του Empty Chairs – Άδειες Καρέκλες. Έντονη ανησυχία για “λουκέτα”. Τι δήλώνει ο Γ. Καβαθάς πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ.

Με άδειες καρέκλες θα γεμίσουν σήμερα το βράδυ κεντρικές πλατείες όπως αυτή του Συντάγματος στην Αθήνα και του Γεωργίου στην Πάτρα αλλά και χώροι γύρω από τοπόσημα όπως ο Λευκός Πύργος στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της μαζικής κινητοποίησης του κλάδου της εστίασης.

Όπως ανέφερεο κ. Γιώργος Καβαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), που ηγείται της κίνησης, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν σε πάνω από 50 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Με την κίνηση αυτή οι επαγγελματίες του χώρου θέλουν να εκφράσουν την ανησυχία τους λίγο πριν την άρση των μέτρων και στον δικό τους κλάδο.

Το 80% δεν σκοπεύει να ανοίξει

Όπως δήλωσε ο κ. Καβαθάς “σχεδόν το 80% των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης και του καφέ δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να ανοίξουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων καθώς με τα μέτρα που έχει ανακοινωθεί θα απολεσθεί τουλάχιστον το 60% της δυναμικότητας των περισσοτέρων καταστημάτων”.

Παρόλα αυτά διατήρησε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί “χρυσή τομή” καθώς ήδη είναι σε εξέλιξη διαβούλευση με κυβερνητικούς παράγοντες ώστε να υπάρξουν αλλαγές προς το καλύτερο οι οποίες αναμένεται να προσδιορισθούν πιθανότατα και εντός της επόμενης εβδομάδας.

Άδειες καρέκλες: Αυτές είναι οι θέσεις του κινήματος

Για την όσο πιο ομαλή γίνεται επιστροφή στην κανονικότητα η ΠΟΕΣΕ και το κίνημα Άδειες Καρέκλες έχει καταθέσει δημόσια θέσεις και προτάσεις προς όλα τα αρμόδια υπουργεία. Συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων, ζητάει από το Υπουργείο Οικονομικών την μείωση στο 6% του συντελεστή ΦΠΑ σε όλο τον κλάδο από την 1η Ιουνίου, την κατάργηση προκαταβολής φόρου 100% για τα εισοδήματα 2019 καθώς και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Σε ότι αφορά το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεις μεταξύ των θέσεων την ΠΟΕΣΕ είναι δοθούν χαμηλότοκα δάνεια στις επιχειρήσεις του Κλάδου στο 25% του κύκλου εργασιών με εγγύηση του Ελλληνικού Δημοσίου κατά 80% 7ετούς διάρκειας με 12μηνη περίοδο χάριτος και επιδοτούμενο επιτόκιο από το ΤΕΠΙΧ.

Σε ότι αφορά τα ενοίκια οι επαγγελματίες που βρίσκονται πίσω από τις “Άδειες Καρέκλες” ζητούν την επιδότηση του ενοικίου κατά 100% κατά την περίοδο που οι επιχειρήσεις είναι κλειστές και μετά την επαναλειτουργία καταβολή του 60% με επιδότηση κατά 50% από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τέλος ως προς τα εργασιακά ανάμεσα στις προτάσεις είναι και να υπάρξει πρόβλεψη για την κάλυψη του εισοδήματος των εργαζομένων, που θα θιγούν από τα μέτρα< στο επίπεδο του ονομαστικού τους μισθού μέσω του προγράμματος “SURE”

 

Μητσοτάκης για εστίαση: Περισσότερα τραπέζια έξω, χωρίς αύξηση δημοτικών τελών

Κλειστά καταστήματα, στα πλαίσια των μέτρων για την εξάπλωση του κορονοϊού στο κέντρο της Αθήνας.

Κλειστά καταστήματα, στα πλαίσια των μέτρων για την εξάπλωση του κορονοϊού στο κέντρο της Αθήνας. 

“Θα αυξηθούν τα τ.μ. σε εξωτερικούς χώρους χωρίς να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη” είπε σε τηλεδιάσκεψη ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως αν όλα πάνε καλά τα καταστήματα θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου.

«Εφόσον συνεχίσουμε να πηγαίνουμε όπως έχουμε κινηθεί τον τελευταίο μήνα, ως προς τα επιδημιολογικά δεδομένα, το άνοιγμα της εστίασης με αυτές τις προϋποθέσεις την 1η Ιουνίου είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως εφικτό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης για την προετοιμασία της άρσης των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κύριο θέμα συζήτησης ήταν η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του τζίρου των επιχειρήσεων του κλάδου, ενόψει της επαναλειτουργίας τους, πάντα με την τήρηση των κανόνων που θέτει η Υγειονομική Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων που έχουν τη δυνατότητα να καταλαμβάνουν σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους τα συγκεκριμένα καταστήματα, χωρίς βεβαίως να δημιουργείται πρόβλημα στην πρόσβαση των πολιτών σε αυτούς.

Τηλεδιάσκεψη για την εστίαση
Τηλεδιάσκεψη για την εστίαση  –

«Ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας για το ζήτημα της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης. Εξάλλου αποτελεί κομβικό ορόσημο για την επαναφορά σε μία νέα κανονικότητα. Θέλουμε να δώσουμε στις επιχειρήσεις τις δυνατότητες να μπορούν να επαναλειτουργήσουν, σεβόμενοι απόλυτα τις υγειονομικές υποδείξεις των ειδικών, αλλά μη βάζοντάς τους και τόσο αυστηρούς περιορισμούς που στο τέλος θα καταστήσει ανέφικτη την ίδια την επιχειρηματική δραστηριότητα», ανέφερε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως έχει μιλήσει με το Δήμαρχο της Αθήνας και αρκετούς Δημάρχους και υπουργούς για το πώς μέσα από νομοθετικές παρεμβάσεις θα δοθεί επέκταση στους ανοιχτούς χώρους εστίασης.

Prime Minister GR

«Πάντα με κανόνες που θα σέβονται τα δικαιώματα των πεζών στους δημόσιους χώρους, αλλά δίνοντας ταυτόχρονα και τη δυνατότητα στους καταστηματάρχες να μπορούν να σερβίρουν περισσότερο έξω και πολύ λιγότερο μέσα, τηρώντας τις αποστάσεις που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Και θα πρέπει να καταλήξουμε επίσης, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Υγειονομική Επιτροπή, στις υποδείξεις μας για τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους. Πάρα πολλά από τα εστιατόρια σήμερα μπορούν να είναι σε κλειστό χώρο μεν, αλλά από ό,τι καταλαβαίνω χωρίς τζάμια και θα πρέπει να οριοθετήσουμε τις προϋποθέσεις που μπορούν και αυτοί να λειτουργήσουν την επόμενη μέρα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρωθυπουργός έδωσε πέντε βασικές κατευθύνσεις:

  1. Τα όποια μέτρα για την επέκταση στους ανοικτούς χώρους θα είναι έκτακτα και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα,
  2. Η ευθύνη θα πρέπει να περάσει στους Δήμους, οι οποίοι θα έχουν ευελιξία σχετικά με την εφαρμογή του νέου, προσωρινού πλαισίου,
  3. Οι ρυθμίσεις θα αφορούν κυρίως υπαίθριους χώρους, ωστόσο θα υπάρχουν προβλέψεις και για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων,
  4. Η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων θα γίνει χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών και,
  5. Δεν θα εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους.