
Λίγες ώρες πριν από την εξέταση του καθεστώτος λειτουργίας της Αγιάς Σοφιάς από το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να παραμείνει μουσείο:
«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείου, ως υπόδειγμα της δέσμευσής της για τον σεβασμό των θρησκευτικών παραδόσεων και της ποικιλόμορφης ιστορίας που συντέλεσαν στη Δημοκρατία της Τουρκίας και να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει προσβάσιμη σε όλους», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας συνιστά υποβάθμιση της κληρονομιάς ενός εμβληματικού μνημείου.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσοϊ μίλησε για «εσωτερικό ζήτημα» απαντώντας στις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σχετικά με την Αγία Σοφία. «Η Αγία Σοφία, όπως και όλα τα πολιτιστικά μνημεία, βρίσκεται στην ιδιοκτησία της Τουρκίας. Και κάθε αρμοδιότητα σχετικά με την Αγία Σοφία είναι ένα εσωτερικό ζήτημα στα πλαίσια των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Φυσικά όλοι έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους. Ομως κανένας δεν πρέπει να έχει το ύφος “σας προειδοποιούμε, σας υποδεικνύουμε”», ανέφερε.
Ενώ σήμερα αναμένεται η δικαστική απόφαση, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak δημοσίευσε δημοσκόπηση που παρουσιάζει την πλειονότητα των ερωτηθέντων να επιθυμεί τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας. Το ποσοστό των Τούρκων πολιτών που επιθυμεί να λειτουργήσει ως τζαμί η Αγία Σοφία ανήλθε στο 79,4% και το 20,6% εξέφρασε αντίθετη άποψη. Οι ψηφοφόροι του κυβερνητικού συνασπισμού AKP-MHP στηρίζουν κατά 97,7% την άποψη της λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τέμενος!
Πάντως, η Αγκυρα φαίνεται να έχει και «σχέδιο Β» σε περίπτωση απόρριψης της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από το τουρκικό Ανώτατο Δικαστήριο. Σύμφωνα με τη φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Τurkiye, βουλευτές-νομικοί του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) υπέβαλαν μία μελέτη στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία «αν το δικαστήριο αποφασίσει η Αγία Σοφία να διατηρήσει το καθεστώς του μουσείου, όπως έχει γίνει πολλές φορές και στο παρελθόν, θα μπορούσε να ετοιμαστεί προεδρικό διάταγμα που να τη μετατρέπει σε τζαμί».
Το δικαστήριο είχε αποφασίσει στο παρελθόν ότι το καθεστώς της Αγίας Σοφίας δεν είναι νομικό θέμα, αλλά πολιτικό. Η υπόθεση μπορεί να απορριφθεί για τους ίδιους λόγους που είχε απορριφθεί και στο παρελθόν, δηλαδή με την αιτιολογία ότι δεν αντιβαίνει στον νόμο η χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείο.
Εκτιμήσεις αναφέρουν πως η απόφαση ενδέχεται να μην ανακοινωθεί σήμερα που εξετάζεται η υπόθεση αλλά μετά από μια εβδομάδα.
Σφαγή στο Μεξικό: Ένοπλοι μπήκαν σε κέντρο αποτοξίνωσης και “θέρισαν” 24 ανθρώπους
Μακελειό στο Μεξικό. Ένοπλοι εισέβαλαν σε κέντρο αποτοξίνωσης από ναρκωτικά και άρχισαν να «γαζώνουν» όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Από τη σοκαριστική επίθεση έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 24 άτομα.
«Άτομα έφτασαν με ένα κόκκινο όχημα, δεν έχουμε πολλές λεπτομέρειες. Σύμφωνα με μια αρχική εκτίμηση, υπάρχουν 24 νεκροί και 7 τραυματίες», δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας του Ιραπουάτο, Πέδρο Κορτές.
Σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές, οι ένοπλοι δράστες ανάγκασαν τα θύματα να ξαπλώσουν στο έδαφος και τα δολοφόνησαν.
Φωτογραφίες από το σημείο της επίθεσης δείχνουν τουλάχιστον 11 πτώματα γεμάτα αίματα να κείτονται μπρούμυτα στο έδαφος ενός δωματίου.
Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του Ερυθρού Σταυρού σε νοσοκομεία για να λάβουν τις πρώτες βοήθειες, ενώ ο χώρος αποκλείστηκε από άντρες της Εθνικής Φρουράς, με τις Αρχές να αναζητούν το όχημα με το οποίο έφτασαν στο σημείο της επίθεσης οι δολοφόνοι.
Η επίθεση είναι μια από τις χειρότερες σφαγές από τότε που ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανέλαβε την προεδρία πριν από 19 μήνες. Μετά από μια μέρα βίας, ο Μεξικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνηση του δεν θα επιτρέψει η χώρα να «βυθιστεί στην αναρχία και τις ταραχές».
Υπενθυμίζεται πως στις 6 Ιουνίου, δέκα άνδρες δολοφονήθηκαν όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε ένα κέντρο αποκατάστασης εξαρτημένων στο Ιραπουάτο, ενώ στις 21 Ιουνίου, οι αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη 26 ατόμων για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι ανήκουν στο καρτέλ Σάντα Ρόσα ντε Λίμα. Η ανακοίνωση προκάλεσε αποκλεισμούς δρόμων και πυρπολήσεις οχημάτων στις πόλεις Κελάγια, Σαλαμάνκα και Βιγιαγκράν.